W podzięce za udane plony
Co roku, gdy przychodzi kres lata i zbliża się jesień, kończą się prace polowe i zbiory zbóż. To znak, że czas na dożynki – święto, podczas którego rolnicy, a wraz z nimi całe społeczności, dziękują za udane plony. Zebrane ziarna pszenicy, żyta czy owsa przez następne miesiące będą mielone, mieszane z innymi ingrediencjami i przetwarzane, aż powstanie chleb – jeden z podstawowych produktów spożywczych.
Tę dożynkową tradycję podtrzymuje w Radomiu Cech Piekarzy wraz z Muzeum Wsi Radomskiej. Nieprzerwanie od 1999 roku w pierwszą niedzielę września odbywa się Święto Chleba – miejskie dożynki, które przyciągają tysiące odwiedzających.
Święto rolników i piekarzy
Jednodniowa uroczystość rozpoczyna się mszą za piekarzy i rolników, następnie świętowanie przenosi się do pełnego zabytkowej architektury wiejskiej i malowniczego drzewostanu Muzeum Wsi Radomskiej.
Bułki, chałki, drożdżówki, chleby, cebularze, rogale piętrzą się misternie ułożone w licznych kramach wypełniających muzealne alejki. Radomskie rodzinne piekarnie prześcigają się nie tylko w pomysłach na ciekawą ekspozycję pieczywa, lecz także w rodzajach oferowanych produktów. Tu każdy znajdzie coś dla siebie: zarówno amatorzy tradycyjnych wypieków na zakwasie, zwolennicy chleba z pełnych ziaren, jak i miłośnicy słodkich bułek z makiem, czy oryginalnego wynalazku kuchni ulicznej – zapiekanki.
Regionalne atrakcje
Obok stoisk piekarzy w scenerii skansenu prezentują swoje wyroby tutejsi rzemieślnicy, producenci i członkowie stowarzyszeń, przyjeżdżający do muzeum nierzadko nie tylko z regionalnymi przysmakami, lecz także z własnoręcznie wykonanymi wieńcami dożynkowymi, które wystawiane są w konkursie.
„Przyjeżdżamy ze swoim wieńcem. Chcemy też, żeby ludzie poznali smaki naszego dzieciństwa. Przygotowałyśmy różne potrawy, które pamiętamy z naszej młodości i które robiły nasze mamy i babcie. Mamy porkę, pazibrodę. Niestety młodzież nie zna takich potraw, ale chętnie próbują. Dlatego jesteśmy tutaj” – mówią członkinie Stowarzyszenia Nasza Wieś Józefów z powiatu radomskiego, których namiot wypełniony ciastam i gorącymi daniami zdobi wesoła para – słomiane kukły dożynkowe przedstawiające gospodynię i gospodarza z koszem pełnym świeżych warzyw: czosnku, pomidorów i kukurydzy.
Przy okazji, zwiedź muzeum
Wizyta w muzeum podczas Święta Chleba to nie tylko niepowtarzalna okazja do poznania bogatej kultury kulinarnej regionu w zarówno tradycyjnym, jak i bardziej współczesnym wydaniu, ale też możliwość zwiedzenia wyjątkowych zabytków architektury zgromadzonych w radomskim skansenie. W każdej zagrodzie znajdziemy pracownika muzeum, który z chęcią opowie o dawnym życiu na wsi.