Przejdź do treści Wyszukiwarka

Aktualności

Nowe wpisy na szlaku

Cydr

Cydr to nic innego, jak sfermentowany sok jabłkowy. Choć jest lekki i przyjemny w smaku, to nie tak łatwo zrobić dobry trunek tego rodzaju. Nie wszystkie jabłka się do tego nadają i trzeba wiedzieć, które gatunki można ze sobą łączyć, aby uzyskać odpowiedni smak.

Cydr wytwarza się z mocno dojrzałych owoców, które zbiera się jesienią. Jabłka zgniata się w całości, a uzyskany z nich moszcz wyciska w prasie. Dziś używa się pras mechanicznych, dawniej robiono to w młynach z kieratem. Wyciśnięty sok przelewa się do kadzi, w których zaczyna fermentować. Do soku dodaje się drożdże winiarskie, które przyśpieszają ten proces. Po fermentacji trunek zlewa się do drewnianych beczek, w których dojrzewa od kilku miesięcy do nawet kilu lat. Cydr robiony jesienią pije się dopiero latem następnego roku.

Na ziemiach polskich cydr znany był już w średniowieczu. Zwano go jabłecznikiem i uważano za napój ubogich. Z historycznych przekazów wiadomo, że w dobrach królowej Bony zlokalizowanych w ziemi czerskiej wytwarzano ten trunek z gatunków jabłoni, które sprowadziła z Italii. Cydr, związany historycznie z pierwszymi sadami jabłkowymi w tym regionie, zwany był zwyczajowo czerskim.

Cydr
Fot.: Tomek Ogrodowczyk