Przejdź do treści Wyszukiwarka
Strona glwna

Aktualności

Nowe wpisy na szlaku

Warkocz drożdżowy z Urzecza

Nie każdy warkocz łatwo się zaplata… Bez wątpienia „plecenie” warkocza drożdżowego z Urzecza nie należy do łatwych czynności, ale końcowy smak rekompensuje czas i wysiłek włożony w przygotowanie tego ciasta. Niepowtarzalność warkocza drożdżowego zawdzięczamy dodatkowi syropu z buraków cukrowych, zwanego potocznie melasą.

Buraki cukrowe były niegdyś jedną z roślin, której uprawa przemysłowa dominowała na Urzeczu. To słodkie warzywo wykorzystywane było także w kuchni domowej, szczególnie jako składnik wypieków cukierniczych. Wraz z zanikiem upraw tej rośliny, kulinaria z jej dodatkiem zostały właściwie zapomniane. Na szczęście przepis na warkocz drożdżowy został odtworzony, dzięki czemu możemy udać się w kulinarną podróż po dawnym Urzeczu.

Warkocz drożdżowy z Urzecza
Fot.: Tomek Ogrodowczyk, 2022