Przejdź do treści Wyszukiwarka
Strona glwna

Aktualności

Nowe wpisy na szlaku

Buraczniaki z Urzecza

„Za co piją Łurzucoki ? Za przenicę i buraki…” Tak głosi popularna na Urzeczu przyśpiewka. Nie wiemy co prawda, czy za cukrowe, czy czerwone buraki piją Łurzycoki, ale w istocie oba gatunki miały ważne znaczenie w gospodarce i handlu na Urzeczu. Wyjątkowo żyzna gleba na Urzeczu (tzw. mady wiślane) sprzyjała uprawie roślin i warzyw, które w innych regionach miały słabsze plony. Jedną z roślin, która przez wiele lat dominowała wśród upraw przemysłowych na Urzeczu, był burak cukrowy. Był wykorzystywany nie tylko do produkcji cukru, ale także w gorzelniach i w cukiernictwie.

Dzięki przemysłowej produkcji cukru na Urzeczu, cukier z buraków cukrowych zaczął być używany na większą skalę także w lokalnej kuchni. Stąd słodkie łurzyckie zupy i popularność melasy z buraków cukrowych. Gotowane lub pieczone buraki cukrowe były też popularnym dodatkiem do potraw, a niekiedy samodzielnym deserem i daniem. Z dodatkiem buraków i melasy pieczono domowe wypieki, które znane były tylko na Urzeczu. Jednym z nich są słodkie drożdżowe bułeczki, zwane tu buraczniakami.

Buraczniaki z Urzecza
Fot.: Tomek Ogrodowczyk, 2022