Przy wspólnym stole
Wyjątkowość zwoleńskich spotkań śpiewaków, poetów i gawędziarzy polega przede wszystkim na wspólnym biesiadowaniu. Nigdzie indziej w Polsce nie spotkamy podobnej imprezy kulturalnej, w trakcie której zespoły i soliści prezentują się w niezobowiązującej atmosferze, przy wspólnych stołach z tradycyjnymi daniami regionalnymi, często przygotowanymi przez samych uczestników. Biesiada Gawędziarzy, Poetów i Śpiewaków Ludowych w Zwoleniu to jedna z najstarszych imprez gromadzących twórców ziemi radomskiej. Za duchowego patrona obrali sobie Jana Kochanowskiego. Nieprzypadkowo.
Od ponad trzydziestu lat w Zwoleniu spotykają się wybitni twórcy ludowi, aby zaprezentować przygotowane przez siebie gawędy, piosenki, wiersze i ludowe utwory muzyczne. To wyjątkowe wydarzenie organizowane jest przez zwoleński Dom Kultury i odbywa się co roku w październiku.
Początkowo biesiady były organizowane w kilku miastach ówczesnego województwa radomskiego, jednak właśnie w Zwoleniu pojawiła się idea stworzenia imprezy o ponadregionalnym charakterze. Położony w malowniczej okolicy Puszczy Kozienickiej Zwoleń, w trakcie swojej historii związany był z Janem Kochanowskim. Z tego też tytułu organizatorzy październikowej biesiady wprost odwołują się do dorobku i duchowego patronatu jednego z ojców polskiej literatury.
Wierność tradycji
Ocena prezentacji, podczas samej Biesiady, prowadzona jest w czterech kategoriach: śpiewaków, gawędziarzy, poetów i dzieci. Prestiżowy oraz oryginalny wymiar biesiady, zachęca do udziału w niej najwybitniejszych artystów ludowych. Głównymi kryteriami wyboru laureatów są: unikatowy repertuar, własna inwencja twórcza, oryginalna gwara, niepowtarzalna technika śpiewu i oczywiście – wierność tradycji.
Od samego początku zwoleńskim spotkaniom towarzyszą rozmaite, dodatkowe wydarzenia, szczególnie wystawy i prezentacje twórczości ludowej, konkursy fotograficzne oraz plastyczne, do udziału w których zapraszane są dzieci i młodzież z regionu radomskiego.
W trakcie zwoleńskiej artystycznej biesiady można nakarmić nie tylko duszę, ale także i ciało, za sprawą regionalnych frykasów. Spróbować można m.in. pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, chleba ze smalcem i ogórkami kiszonymi, golonki, zapiekanego schabu z warzywami czy pysznych ciast.
Nieodłącznym elementem Biesiad są specjalne występy oraz koncerty utytułowanych, wręcz legendarnych twórców i kapel regionalnych. Wykonawcy mają okazję nie tylko obejrzeć nawzajem swoje występy, ale także poznać bieżący repertuar, a przede wszystkim wymienić doświadczenia oraz przyjemnie i twórczo spędzić czas we wspaniałej atmosferze.